Ny oppdagelse om eneggede tvillinger

Ny oppdagelse om eneggede tvillinger

Publisert av Trude Karlsen Molvik den 31.01.22.

I en artikkel fra Twins Research Australia og professor Jeffery Craig kan vi lese mer om denne oppdagelsen (artikkel på engelsk)

Vi har her oversatt deler av artikkelen til norsk:

"Identiske tvillinger anses som naturens mirakel, og vi har ikke fult ut forstått den bioligsike prosessen som fører til deres tilblivelse" sier professor Jeff Craig.

Identiske tvillinger stammer fra én eggcelle som deler seg i to på et veldig tidlig stadium av utviklingen, mens ikke-identiske tvillinger dannes når to befruktede egg implanteres i livmoren samtidig.

"Denne nye forskningen gir innsikt i hvordan "splitting"-hendelsen skjer i identiske tvillinger, og genene knyttet til det", forklarte professor Craig.

"Det viser seg at eneggede tvillinger har en unik "epigenetisk" profil. Epigenetikk er dimmerbryterne som snur genene våre opp og ned mens vi utvikler oss i livmoren og etter fødsel. Forskningen viste for første gang hvordan eneggede tvillinger er forskjellige i nivåene som deres epigenetiske brytere er satt sammen, sammenlignet med toeggede tvillinger og enlinger, på hundrevis av steder langs deres DNA," sier han.

 Forskerne fant ut at den spesifikke epigenetiske profilen til eneggede tvillinger er assosiert med hvor godt celler gjenkjenner hverandre og holder sammen. Dette indikerer at disse endringene kan være årsaken eller konsekvensene av splittingen som skjer.

Nå har forskerne en anelse om "hvordan" cellene divergerer, deretter vil de forstå "hvorfor". Hva er faktorene som forårsaker disse endringene i genene?


Ifølge professor Craig kan oppdagelsen av en spesifikk epigenetisk profil for eneggede tvillinger også bidra til å forstå hvorfor noen typer fødselsavvik, som cerebral parese, er mer vanlig i denne gruppen/kohorten sammenlignet med ikke-identiske tvillinger og enlinger.

"Forskingen gir også mer forståelse av fenomenene "forsvinnende" tvillingsyndrom" 

"Under utviklingen "forsvinner" en tvilling noen ganger veldig tidlig i svangerskapet, og etterlater bare en baby som  fødes. Denne nye studien antyder at DNA-et ditt kan avsløre om du startet som en identisk tvilling i livmoren, selv om tvillingen din forsvant lenge før fødselen." forkalrer professor Craig.

Hele artikkelen kan du lese på engelsk HER