Forslag til ny lov
Forslaget til ny abortlov ble stemt over i Stortinget den 3. desember 2024.
Forslaget til ny abortlov ble diskutert hele dagen forut for avstemningen, dette var den første behandlingen av saken. De viktigste endringene som den nye abortloven medfører er:
- Kvinners rett til selvbestemt abort utvides fra uke 12 til uke 18.
- Fosterantallsreduksjon defineres som abort, slik at kvinnen selv kan bestemme om antall fostre skal reduseres frem til uke 18, innenfor det som er medisinsk forsvarlig.
- Lovfestet rett til veiledning og informasjon, enten kvinnen velger abort eller å fortsette svangerskapet.
Etter at avstemningen var gjennomført ble det et klart flertall i Stortinget for ny abortlov.
Viktig å være klar over
For gruppen Tvillingforeningen representerer er det særlig endringen ifbm. fosterantallsreduksjon som er av interesse. Dersom fosterantallsreduksjon defineres som abort, vil flerlinggravide slippe behandling av fosterantallsreduksjon i nemnd frem til uke 18.
Det viktig å skille mellom selektiv fosterantallsreduksjon og uselektiv fosterantallsreduksjon. Det ligger en annen vurdering bak en selektiv fosterantallsreduksjon av et foster med medisinsk tilstand, enn vurderingen bak en uselektiv fosterantallsreduksjon. Ved en selektiv fosterantallsreduksjon må den gravide ta innover seg sorgen over at alle fostrene ikke er friske eller kan utgjøre en fare for liv og helse, dette medfører ofte en sorg over at svangerskapet ikke gir det resultat som den gravide kanskje har begynt å se for seg.
Tvillingforeningen gjorde i sin høringsuttalelse oppmerksom på at det i veiledning og informasjon til kvinnen også må inntas flerlingspesifikk informasjon, informasjon om praktiske og emosjonelle utfordringer og hvordan møte disse avhengig av hvilket valg den gravide tar. For de flerlinggravide som står ovenfor valget om fosterreduksjon, kan informasjon om praktiske og emosjonelle utfordringer være særlig viktig.
Tvillingforeningen er bekymret for at støtten til de som ikke velger fosterantallsreduksjon blir redusert dersom det blir et personlig valg å fullføre svangerskapet med alle fostrene. Vi er også bekymret for at flerlingforeldre kan oppleve manglende forståelse og støtte fra omgivelsene dersom det å få flerlinger fremstår som noe man velger selv. Vi må derfor være klar over at fosterreduksjon ikke kan utføres på fostre som deler morkake, dersom kvinnen ønsker å beholde ett eller to fostre, da inngrepet vil medføre at alle fostrene dør, det er altså kun når tvillinger ikke deler morkake at fosterantallsreduksjon kan gjennomføres.
Tvillingforeningen et opptatt av tilgang på riktig informasjon, slik at den gravide ikke risikerer, i verste fall, å føle seg presset til å ta store livsvalg basert på feil eller mangelfullt grunnlag.
Tvillingforeningen løftet frem ovennevnte og mer i sin høringsuttalelse, som du kan lese HER.