Når det verste skjer

Når det verste skjer

Publisert av Trude Karlsen Molvik den 10.10.22. Oppdatert 16.05.24.

Å miste et barn i løpet av svangerskapet og neonatal død er alltid ødeleggende. Når de oppstår i en tvilling- eller flerlingraviditet, kan foreldre bli spesielt overveldet av den komplekse sammsentting av følelser som fremkalles.

Hvordan foreldrene møtes i tiden etterpå er av stor betydning, men det er ikke alltid så enkelt å møte mennesker som opplever en komplisert sorg.
Neonatal Butterfly Project, har i samarbeid med Skye High Foundation utviklet et spesialkurs, som gir veiledning i foreldreperspektiver, sorgstøtte og hvordan man verdsetter hvert liv i en tvilling- og flerlinggraviditet.

 

Twins Trust Beravement Support Group har utarbeidet noen tips til hvordan helsepersonell best kan ivareta flerlings foreldre som mister et eller flere barn. Her har vi oversatt noen av de mest relevante tipsene for norske forhold:

  • Informasjon - Det er viktig at foreldre enkelt har tilgang til informasjon når de opplever at en eller flere av deres babyer dør.
  • Språk - Det er viktig å være bevist hvordan man gir informasjon til foreldre. Bruk klar, kortfattet og omsorgsfullt språk til enhver tid, enten det er dårlige eller uventede nyheter, under fødselen, mens du lager minner med familie eller etterpå ved oppfølgingsavtaler. Ordene dine kan utgjøre en stor forskjell. Tenk på hvordan du refererer til tvillingen som er død hvis de fortsatt er gravid med en overlevende tvilling eller trilling. Familier vil vanligvis ha erkjennelse av tvillingen eller trilling som er død.
  • Lage minner - Foreldre trenger ofte at du tar ledelsen i å lage minner med deres baby/babyer. Tilby så mye du kan, for eksempel bilder, holde babyen, bading og påkledning av babyen, hånd- og fotspor, hårlokker, at andre familiemedlemmer som møter babyen osv.
  • Støtte - Det å miste en tvilling eller flerling er en komplisert sorg, å sørge over et barn og samtidig glede seg over et annet barn. For mange foreldre er det viktig å vite at de ikke er alene om denne vanskelige sorgen: Å miste en tvilling
  • Oppfølgning - Når man mister en baby/flere babyer, er det vanskelig å ta inn alt også all informasjon om støtte, de ikke huske eller være mentalt forberedt på å følge det opp. En oppfølgingssamtale på et senere tidspunkt kan være verdifull og en sjanse til å minne familier om støtten som er tilgjengelig. Det kan også være vente tids på oppfølgning for å bearbeide sorgen, det oppfordres derfor til å sørge for at familien følges opp det første året, gjerne av jordmor med god erfaring på tap av baby, rådgivere eller sykehus prest.

Den lilla sommerfuglen symboliserer tap i et tvilling eller flerlingsvangerskap. The sky high foundation har laget kort som kan legges i sengen til den overlevende tvilling/flerling som et symbol på hva familien til den lille opplever - glede og sorg samtidig. Dette kan bestilles på nettsiden til The sky high foundation

Husk på at foreldrene som venter tvillinger (eller trillinger) som må reise hjem fra sykehuset med bare en baby opplever en stor sorg over det barnet de mistet, selv om de reiser hjem med et barn. De ønsker ikke å bli fortalt hvor "heldige" de er som nå slipper nattevåk med to babyer, sannsynligvis ville de heller ønsket seg søvnløse netter pga. flere babyer som skriker.

 

Det skulle ha vært to

Se , EFCNI lthought-provoking Speak out session on (co-)twin loss fra 23. januar 2024, der løftes det frem mange gode innspill og ideer for hvordan familier best kan ivaretas.

 

Foto: iStock og Pexels