Mental helse er viktig

Mental helse er viktig

Publisert av Trude Karlsen Molvik den 16.01.22. Oppdatert 23.02.22.

 

Bilde:Liza Summer fra Pexels

 

Forskere ved Folkehelseinstituttet og Universitetet i Oslo har benyttet Den norske mor og barn-undersøkelsen til å studere den psykiske helsen til tvillingmødre under graviditeten og i de første årene etter fødselen.

Denne rapporten fra 2015 viser et tvillingmødre har større risko for depresjon fem år etter fødsel enn andre mødre, og det kan være verdt å være klar over denne riskoen, selv nå som vi har fått flere uker med permisjon for tvillingforeldre.

Du kan lese mer om FHI studien HER

En nyere, internasjonal studie, foretatt blandt mer enn 1,1 milloner mødre over hele verden viser at risikoen for fødselsdepresjon er høyest blant førstegangsfødende, mødre yngre enn 25 år og tvillingmødre. Mødre eldre enn 40 år som har tvillinger har høyest risiko, fant forskere fra University of Virginia School of Medicine, Johns Hopkins University og Flo Health.

Kvinner med tvillinger hadde høyere tendens til å rapportere fødselsdepresjon – 11,3 % av tvillingsmødrene rapporterte symptomer, sammenlignet med 8,3 % av mødrene til et enkelt barn. Denne forskjellen var spesielt uttalt blant mødre i alderen 40 år og eldre; 15 % av mødre i denne aldersgruppen som har tvillinger rapporterte symptomer på fødselsdepresjon, sammenlignet med 6,6 % av mødrene til en baby. Forskerne konkluderte med at kvinner eldre enn 40 år, som har tvillingger, har "markant høy risiko" for fødselsdepresjon.

Du kan lese mer om denne studien HER