Søsken

Gleden over å vente tvillinger er overveldende og mange trenger tid til å fordøye den store nyheten. Par som har barn fra før er glad for den erfaring og rutine de har, men gir også grunn til bekymring – hvordan finne tid til eldre søsken? Det er krevende å bli foreldre og når man får flere av gangen, og strukturering av tid blir viktigere enn noen gang

Foto: Anette Enstad

Å være to år og få tvillingsøsken er voldsomt. Fra å være mors og fars lille øyensten som har fått full service, og brått blir store søsken – med beskjed om ”vent litt, jeg kan ikke hjelpe deg akkurat nå” eller ” du som er så stor du klarer vel dette selv”, er vanskelig å forstå for en liten krabat på to år.

De fleste storesøsken synes det er stor stas å få babyer i huset, men det er vanskelig å forberede en toåring på hva som skal skje.

Derfor – ta toåringen aktivt med i hverdags-rutinene – la han/hun få hjelpe til med å hente bleie, smokk etc. La storesøsken få bruke tid på å innfinne seg med den nye familiesituasjonen.  Bruk ledige stunder til å gi storesøsken oppmerksomhet mens de små sover. Vent med besøk hjemme til storebror/søster har vendt seg til den nye hjemmesituasjonen, og husk og informer de besøkende om at søsken er viktigere enn de små hva oppmerksomhet og gaver angår.

Lån gjerne et fang eller to til de små, og ta selv den største på fanget, viktig å vise at han/hun fortsatt er like elsket av mor og far, til tross for at de nå har travle dager.

Hvis 2 åringen har tilsyn utenfor hjemmet – sørg for at mor ikke er i ammesituasjon når storesøster/storebror kommer hjem. De har alltid en forventing til mors eller fars trygge favn og trenger kos og oppmerksomhet og har alltid mye å fortelle.

Benytt barnepass til tvillingene og finn tid til aktiviteter dere bare gjør med storesøster/storebror.

Søsken som er eldre enn to år er lettere å forberede på hva som er i vente, og de kan delta mer aktivt i hverdagssituasjoner. Imidlertid trenger alle barn individuell oppmerksomhet, og det kan by på utfordringer å finne tid nok til søsken som kanskje skal ha hjelp til lekser, følges på aktiviteter, leses for eller oppmerksomhet. Gode døgnrutiner og struktur på hverdagen gjør dette lettere.

Søsken etter tvillinger. Når man blir gravid etter tvillingfødsel har man behov for tidlig ultralyd for opptelling av foster, og for de fleste innebærer det ett barn. De fleste tenker at det å få ett barn må jo bare være kos og hygge, og mange opplever det  også slik. Kun en baby som skal ha mat og stell, og mange hender til å bære og mye kos av foreldre og søsken. Når den yngste vokser til tenker man ofte at tvillingene og yngre søsken blir et fint team, men hos noen så opplever man at tvillingene har sitt eget ” litt interne liv”. De forholder seg til hverandre, leker sammen, og stenger kanskje i noen grad småsøsken utenfor fellesskapet. Andre opplever at en av tvillingene og lillebror/lillesøster får et sterkere søskenbånd enn til den andre tvillingen, og som får denne til å føle seg utenfor.

Med andre ord så er det heller ikke her noen enkel løsning på hvordan søskenflokken innretter seg selv om tvillingene er yngst, midt i søskenflokken eller eldst. Men selv om søsken til tvillinger innimellom føler seg ”ensomme” så ser vi at i de fleste familier bygges det gode søskenbånd enten de er tvillinger, eller født en og en.