Smokk – og smokkavvenning

Smokk for spedbarn virker beroligende. Barnet roer seg og det sparer både såre brystvorter og gjør at hjemmet kan være preget av mer harmoni. Ikke alle barn vil bruke smokk og det er det lite å gjøre med, men en tøyfille/sutteklut kan gjøre samme nytten

Foto: iStock

Barn med kolikk, eller barn som sover urolig, kan ha god nytte av smokken. Pass på at det er nok smokker i nærheten om natten, slik at du slipper å bruke tid på å lete etter den da. Det sies at smokk ødelegger for ammingen og sugeevnen. Det kan derfor være lurt å vente med smokk til ammingen er godt etablert. Gi ikke barnet smokk før det ”ber” om det. Med andre ord, ikke gi smokk til ett rolig barn. Etter fylte ett år bør regler for smokkebruk innføres. Bare om natten og bilen, eller aller helst bare natten. Det anbefales å slutte å bruke smokk i to- tre årsalderen pga tannstillingen.

Hvordan motivere barnet til å slutte.

Når barnet er vant til at smokken er til å sove med, blir heller ikke smokkavvenning så viktig. Vent til en mulighet til barnet er motivert og klar for å sende de til julenissen eller noen babyer som trenger de mer enn dem selv. Snakk med barnet på forhånd og bruk tid på å forberede dette. Mange barn viser overraskende eierskap til å slutte. Vit også at savnet kommer og vær da konsekvent. Du må derfor være motivert som foreldre også til å ta ”kampen”.

Det er ikke lurt å slutte med smokk i faser i barnets liv hvor det skjer mye, feks:

  • får ny baby i huset,
  • familiære endringer
  • sykdom,
  • flytte o.l,
  • vent til en stille og stabil fase i barnets liv.