Søvn

Gode søvnrutiner er uvurderlig og gir det beste utgangspunktet for både barna og foreldrene. Imidlertid kan det ta tid å innarbeide et godt søvnmønster hos tvillingene. Dessuten er det stor forskjell på hvor mye søvn et barn trenger. Det er også helt vanlig at den ene av tvillingene sover mer enn den andre, uten at det gir grunn til bekymring

Foto: Jeanett Foss Holte

De fleste må ha ett eller flere nattmåltider, men ifra barna er 3 måneder gamle kan man begynne å forlenge tiden mellom måltidene; hvis man ikke har fått beskjed om noe annet fra helsesøster eller lege. I denne alderen vil dere kunne forvente et visst søvnmønster.

Start med å øve inn søvnrutiner når dere kommer hjem fra sykehuset. Tålmodighet er stikkord her, men marker klar forskjell på natt og dag. Sengen bør være til bruk om natten. Når de er i sengen kan de også venne seg til at det er mørkere i rommet, og at alt foregår i et mer rolig og avslappede toner. Ingen radio, tv eller annen lyd, ikke nødvendigvis stedet for mye kos og oppmerksomhet. Om dagen kan barna sove i vogn eller lekegrind. 

Det å mate barna samtidig om natten kan være lurt, selv om de kanskje må vekkes. På den måten får du kanskje selv litt mer søvn også. De første 6 ukene skal de ha mat hyppig, men når de nærmer seg 3 måneder har de vanligvis ikke så stort behov for mat om natten. Hvis de fortsatt våkner av gammel vane, er det nok like mye for kosens skyld. Prøv da å unngå å ta barna oppi sengen for kun kos. Dette kan føre til at barna tror de får belønning.

Mange velger å legge tvillingene i samme seng den første tiden og dette føles trygt. Men husk, de er ikke født med samme søvnmønster. Hvis de begynner å vekke hverandre kan det være lurt å skille de på hvert sitt rom, og se om de begge roer seg bedre.

Husk jo flere som sover på samme rom, jo mer urolig blir det i rommet, dører går opp og igjen, lyder fra både barn og voksne, i tillegg til senger som knirker osv.

 

Hvorfor sover de ikke?

Det kan være mange årsaker til at barna ikke vil sove.

Mange flerlinger er født for tidlig. For tidlig fødte barn sover ofte mindre enn gjennomsnittet, og har ofte van­skelig med å falle i søvn og sover urolig. Mange for­ tidlig fødte barn tåler ikke for mye sti­mulans på engang. Hvis man vugger og synger for barnet, samtidig med at det skjer andre ting i rommet, kan barnet rea­gere og bli urolig.

Prøv fra starten å synkronisere målti­dene. Hvis de sover og det er tid for mat, så kan det være lurt å vekke de og gi mat samtidig. Man kan også vurdere å gi begge mat rett før man selv går i seng, og håpe at de på den måten sover litt lenger. Gjennomfør de samme rutiner før de skal sove hver dag, og gi de eventuelt et bad om kvelden, så blir de mer avslappet og søvnige. Prøv å skape en rolig atmosfære.

Hvis du over en lengre periode har gjen­tatte problemer med å få barna til å sove, også om natten, så prøv å føre en søvndag­bok. Skriv ned hvem som våkner, når og hvorfor. På den måten kan du fort se om det er et mønster, og hvor problemet lig­ger. Dine notater kan også brukes hvis du snakker med lege eller helsesøster om dette.

 

De vekker hverandre!

Mange tvillingforeldre er redde for at den enes gråt skal vekke den andre. Det skjer i blant, men på langt nær hver gang. Hvis det er et problem kan man vurdere å legge barna på ulike rom, men det er ikke sikkert at dette løser problemet. Prøv å berolige den som er våken uten å ta han/henne opp så snart det begynner å gråte, for ellers vil de tro det er en positiv sammenheng mel­lom å gråte og å bli tatt opp. Den andre vil ofte sove videre, selv om tvillingen gråter. Noen kan føle seg tryggere i vugge/kurv enn i for eksempel en sprinkelseng, eller at man lager et litt trangt rede ved hjelp av dyner. Rull dynen til en pølse å legg den langs kantene på senden/krybben. Prøv å finne ut hva de foretrekker.

 

Soveværelset

Husk at barna skal sove på ryggen og ikke være for varme. Benytt rullgardiner eller mørke fortrekksgardiner slik at kvelds­sola ikke holder dem våkne. Dette er også en måte å markere at nå er det natt. Unngå å bruke taklys, en nattlampe gir nok lys.

 

Overgang til seng som de kan klatre ut av selv – invasjon av dobbeltsenga?

Når barna er i stand til å klatre ut av sprinkelsenga bør sengen endres. Kjøp ny seng, eller demonter ene sideveggen på sprinkelsengen hvis sengen er laget for det. Enkelte legger madrasser på gulvet ved siden av foreldersengen og sier at barna kan ligge der når de kommer om natten.

 

Når ingen ting nytter

I noen tilfeller kan det være nødvendig å søke profesjonell hjelp hvis barna ikke sover om natten. Det finnes sovemedisin som i noe tilfeller kan brukes, eller man kan gå på ”søvnkurs” for å få barna inn i en naturlig søvnrytme. Snakk med helsesøster eller fast legen din.