Utstyr

Man trenger ikke alt utstyr med en gang, men et minimum er greit å ha i hus når dere kommer hjem

Foto: Aud Norun

Hvis man går nøkternt til verks, trenger nyfødte i realiteten lite utstyr; en soveplass, stelleplass, mat, klær og bleier. Man trenger ikke alt utstyr med en gang, men et minimum er greit å ha i hus når dere kommer hjem.

 

  • Seng: Barna kan sove i samme seng i starten, men hvis de forstyrrer hverandre er det greit å ha hver sin seng.
  • Bleier: Bleier kommer i alle prisklasser, og det er ikke nødvendigvis slik at de dyreste er best i test. Sørg uansett for å ha et rikelig lager, for det kan bli overraskende mange bleier per døgn.
  • Ernæring til nyfødte: De fleste ønsker å amme. Ammepute eller andre hjelpemidler (dyner, tepper, puter) kan gjøre amming enklere. Ta evt med ammeputen din til sykehuset, slik at du venner deg til å bruke den fra starten av. Hvis du gir mat av flaske, skal melken tilberedes, flasker og smokker rengjøres, og alt tar tid. Sørg for nok flasker slik at dere slipper å vaske opp åtte ganger i døgnet. Sterilisator kan være en god investering. Noen velger å koke vann på forhånd, og så varme opp igjen og blande i pulver når det skal brukes. Vurder vannkoker med temperaturregulator. Vær nøye med hygienen og ikke lag til mer morsmelkerstatning enn dere skal bruke der og da.
  • Klær: Body og strømpebukse er ofte mest praktisk. Sokker faller av, kjoler kryper oppover ryggen, og penklær blir sjeldent brukt. Det kan fort bli en del skittentøy. Gode vaske- og tørkemuligheter er viktig. Man kan begrense mengden søl fra gulping hvis man har en god bunke gulpekluter eller smekker.
  • Stelleplass: Hvis dere har bolig over flere plan kan det være både tids- og energibesparende å ha en stelleplass i hver etasje. Hvis det er smått med plass kan ei gulvmatte bli en god stelleplass.
  • Vogn: Det finnes mange muligheter i mange prisklasser. Bruk god tid på beslutningen, få butikkens personale til å vise deg flere modeller. Det er lurt å tenke igjennom hva slags underlag vognen skal brukes på, om det er viktig at barna kan sitte vendt mot deg, hva man har plass til i bilens bagasjerom, hvor lett vogna er å legge sammen, og om det finnes adaptere for bilseter. En tvillingvogn uten barn kan raskt veie 15 kg, og da kan håndbrems være greit å ha.
  • Bilstoler: Det er påbudt å sikre barn i bil. Trygg Trafikk anbefaler at små barn sitter bakovervendt lengst mulig, og helst til de er fire år. I følge norsk lov skal barn sitte bakovervendt frem til de er15 måneder. Bilseter kan kjøpes nytt, brukt, eller leies (gjennom f.eks butikker og forsikringsselskap). Spedbarnsseter kommer ofte med base fastmontert i bilen, slik at setene lett kan klikkes på plass. Mange har også adapter til vogn, slik at man kan sette bilsetet på vognunderstellet for f.eks korte handleturer.
  • Babycall: Dette kan være praktisk for mange, særlig hvis barna sover ute eller i en annen etasje. Mange modeller kommer med temperaturmåler slik at du kan se hvor varmt det er der barnet befinner seg.