Pottetrening

Å kunne slutte med bleier er en betydelig lettelse i hverdagen. Da jentene er rundt 2 år begynner noen å si i fra at de skal på do, guttene mellom ½ til ett år senere. Det er store individuelle forskjeller så aldersangivelsen er omtrentlig. Det kan allerede da være lurt å motivere for pottebruk. Barn som får lov til utvikle tarm- og blærekontroll på en naturlig måte, lærer fortere å bruke potte og har mindre uhell

Foto: Ketil Samuelsen

  • Prøv å gjør det til en hyggestund, sett dem foran TV etter middag eller les for dem. Det er viktig at man viser barna at man har nok tid, man vet jo selv hvor vanskelig det er å gjøre ”det man skal” hvis noen venter på en. Dette oppnås best hvis foreldrene slipper å sitte på anke med det ene barnet på toalettet, mens en hører etter og lurer på hva det andre barnet holder på med alene.
  • Det kan hende at barnet vil bare gå på potte og ikke vil gå på do etter at hun eller han har blitt tørr. Det blir da nødvendig å motivere for å bruke do i stedet for potte. Dette kan ha sammenheng med det sosiale ved å ha potten i nærheten av foreldrene i stedet for å sitte alene på en do. Prøv å gjør det koselig på do med f.eks litt lese-stoff eller morsomme bilder og tillat at døren er åpen slik at barnet hører de voksne. En do-ring er trygt å sitte på så slipper barnet å holde seg fast for å unngå å falle nedi, og en krakk som barnet selv kan komme seg opp og ned fra do. Også er det jo stor stas å la barnet selv trekke ned da…..

 

Hvis den ene blir tørr før den andre.

  • Når de først er modne for å slutte med bleie skjer det ofte på dagen. Da er det viktig å ta barnet på alvor og vise at man tror på barnet. At det skjer noen uhell av og til hører med. Barn kjenner ofte at de må tisse, men da haster det, og de er ofte ikke i stand til å beregne tiden det tar å komme til toalettet, få av tøy osv, uhellet kan derfor allerede å skjedd når man er klar for doen.

Unngå å sammenlikne barnas prestasjoner i deres nærvær. Hvis det andre barnet ikke er modent for å slutte med bleie bør ikke foreldrene ”mase” om dette og si til barnet at ”skal ikke du også snart slutte slik som søsteren din.” Det kan provosere frem trass som igjen kan bidra til at det tar enda lengre tid før tiden er moden til å slutte.