Stell og rutiner

Ikke stol blindt på barnesikringen; fire hender klarer det utrolige! Vi har samlet noen erfaringer og råd fra tvillingforeldre.

Mor rugger barna i vippestol - nyfødt Foto: Ida Munthe

Sikring av hjemmet for tvillinger som begynner å gå

For å avlaste seg selv er det viktig å innføre noen faste rutiner.

  • Rydd bord og stoler i barnas høyde, og legg dette på steder dere selv har kontroll på.
  • Sørg for at trapper og dører er sikret.
  • Bruk gjerne dørstopper, det er skrekkelig vondt, når små fingrer kommer i klem.
  • Bruk skap og skuffe-sikring på kjøkkenet, de små bena kommer seg fort over gulvet, og de løper sjelden i samme retning.
  • Vinduer som lett kan åpnes, bør sikres.
  • Sørg for kasserollevern og beskyttelse for komfyren.
  • Sørg for at pyntegjenstander som barna kan skade seg på, eller som dere er redd for er byttet ut med ting som ikke er så viktige. Det er viktig at de lærer seg til å se at ting skal få stå i fred.

Lekegrinda kan være et bra hjelpemiddel, men den dagen de selv har lært å gå, vil de nok helst ikke være der. Men i nødsfall, hvor mor eller far skal på toalettet, på vaskerommet eller lignende, så kan de ”parkeres” der.

Når barna er i seng håper vi at de vil falle til ro, men ikke alltid går det slik. Ha litt oppsyn med deres kreative måter å forsere høye sprinkelsenger på. Noen bruker baby-safe, som gjør at de i alle fall blir i sengen, andre bruker sele. Det er en slitsom periode, men også lærerik ; de skal jo utforske, så forsøk å legg forholdene best mulig til rette både for barn og voksne.

Hvis mulig kan det være lurt å avgrense områder i hagen eller på hytta med gjerde. Tvillinger vil ofte gå i hver sin retning, noe som ikke gjør det enkelt hvis man er alene med dem. På lik linje med andre barn har tvillingene stort behov for å utforske verden og ikke bare sitte i vogn/lekegrind av praktiske hensyn.

Gå-sele har mange hatt glede av. Dette kan fungere bra i spesielle situasjoner som for eksempel på reise eller trafikerte steder.

Det er mye som skal læres og benytt anledningen til å la barna utforske både ute og inne, når dere er flere omsorgspersoner tilstede. Gå på tur til barnevennlige uteområder, gjerne med lekeplasser, her treffer man også ofte likesinnede.

Ved matbordet

To barn søler/griser dobbelt så mye som en, og det er ikke til å unngå at det blir søl. Forsøk å plasser barna slik at du har best mulighet til å mate og følge opp begge to under måltidet. Tallerken med sugekopp gjør at tallerkenen sitter fast på bordet og du unngår at hele grøttallerken faller i gulvet. Dryppsikre kopper er også en god hjelp. En langarmet ”regnsfrakksmekker gjør at du slipper å skifter klær på ungene etter måltidet. Har dere fine tepper så kan et tips være å legge et laken eller et gammelt teppe på gulvet. Sørg for et minimum av kopper og kar på bordet.

Inn og ut av bil

Det er en utfordring å skulle få ett barn inn i bilen og samtidig å ha kontroll på den andre. I det du løfter barnet inn og holder på å sette det fast i stolen, har du ikke kontroll over den andre. Dette gjelder særlig på trafikkerte parkeringsplasser. Her kan det være lurt å benytte vogn av sikkerhetsmessige grunner. Da vet du at barnet sitter trygt i vognen, fastbundet med sele, mens du setter det andre barnet på plass i bilen. Det kan være lurt at barna har faste plasser i bilen, dette kan forhindre konflikter senere. Sørg for enkle leker i lommen på forsetet, det gjør kanskje turen litt lettere, og hvis barns bruker smokk, kan det være lurt å ha noen ekstra i bilen.

 

I butikken, til lege, helsestasjon o.l Spør om hvordan det er å komme med tvillingvogn til legekontoret/helsestasjonen første gang du skal dit. Det blir jo mange besøk i løpet av årene, og slett ikke alle helsestasjoner ligger lettvint til. Det er både upraktisk og slitsomt å måtte sette igjen vogna langt unna eller på utsiden av bygningen. Det å skulle bære to ettåringer + diverse vesker gjennom korridorer og trapper er ikke enkelt. Når dere får time, spør om det er mulighet for assistanse, hvis dere ikke har anledning til å være to.

Vurder å bruke ryggsekk til stelleutstyret i stedet for skulderveske. Da har du alltid armene fri til å hjelpe barna.