Venter du trillinger eller firlinger?

De fleste vet svært tidlig at de er gravide med trillinger eller firlinger. I tillegg til et følelsesmessig sjokk kommer også mange bekymringer. Går dette bra? Hvordan skal vi klare det praktiske? Hva med leiligheten eller huset? Bilen? Eventuelle søsken? Økonomien vår? Klarer vi å ta oss av, og gi nok oppmerksomhet, til tre på én gang? Alt dette er det viktig å tenke igjennom, få informasjon fra andre om og snakke om dere imellom. Du skal gjennomgå et svangerskap som bare få andre har erfaring fra. Glem alle bøker om graviditet og fødsel – de gjelder ikke for deg, likevel. Du kan være ganske sikker på at barna blir født premature (før uke 37). I de aller fleste tilfeller skjer fødselen ved et planlagt keisersnitt i uke 35, altså 5 uker før fullgått svangerskap, men mange føder også tidligere enn dette.

Alle gode ting er tre

I 2006 ga TFF ut temaheftet "Alle gode ting er tre". Heftet er laget med hjelp av en rekke fagpersoner og med innspill fra trilling- og firlingforeldre. Det tar for seg et stort spenn av temaer, fra oppdagelsen av at det er tre barn underveis, til barnehage- og skolestart. Heftet er nå tilgjengeliggjort på nett i redigert utgave.

Trillingsvangerskapet

De fleste vet svært tidlig at de er gravide med trillinger eller firlinger. I tillegg til et følelsesmessig sjokk kommer også mange bekymringer. Går dette bra?

Les mer »

Gravid Pregnant woman weighing herself on a bathroom scale. View from above. No face. Focus on belly and hands.

Svangerskap

Opplevelsen av å få vite at man skal bli trillingforeldre er for de fleste en positiv, men dog emosjonell opplevelse. Mange oppdager at graviditeten starter som normalt svangerskap med kvalme og uvelhet. I motsetning til de ordinære svangerskapene vil ofte et trillingsvangerskap være mer intenst

Les mer »

a doctor listening to a pregnant woman's belly

Oppfølginger i svangerskapet

I denne delen skal vi se på hvilken oppfølging man får gjennom svangerskapet og frem til fødselen. Komplikasjoner for barna som et resultat av prematur fødsel kommer vi tilbake til i kapittelet: Trillinger og ekstra behov.

Les mer »

Gravid hvile

Forløsning og barsel

De fleste fødeavdelinger velger å forløse trillinger ved planlagt keisersnitt i 35.-36. svangerskapsuke.

Les mer »

Trillinger

Det første året

Første året med trillinger i hjemmet. For de aller fleste er det en overveldende tanke å ha ansvaret for tre spebarn. For trillingforeldre er dette en virkelighet de må forholde seg til uansett.

Les mer »

Trillinger

Større trillinger

Jeg og vi – identitet og språkutvikling hos større trillinger. Alle barn, og naturligvis også trillinger, er klare for kommunikasjon allerede fra fødselen. Gjennom det første leveåret lærer de språkets grunnregler, struktur og rytme. Læringen er basert på et nært forhold mellom barnet og foreldrene. En trilling har ikke den samme muligheten til dette nære forholdet sammenlignet med et enkeltfødt barn. Resultatet kan bli forsinkelser i barnets språkutvikling.

Les mer »

Unni Tveit

Fars erfaringer

Kampen om en gang å bli far ble med ett snudd til glede. Men snart viste det seg at det som skulle bli en utenlandstur i pappapermisjon, ble ekstremsport i hjemmet.

Les mer »

Foreldrenes egne svangerskapshistorier

Det er vel ikke andre enn noen ganske få kvinner som kan fortelle hvordan det VIRKELIG er å være gravid med tre eller flere. Felles for de fleste er «den store overraskelsen» på den første ultralyden, kvalmen, sengeleie enten hjemme eller på sykehus, den etter hvert omfangsrike magen, den lange ventetiden og bekymringene. Her har vi samlet noen av historiene.

Les mer »