Gir ammeråd til tvillingmødre

Fra Tvillingnytt 3-17

Helene Bratlie Opstad Foto: Privat

Av Anette Haugen

 

Da Helene Bratlie Opstad fikk sitt første barn, gikk ikke ammingen helt som planlagt. Sønnen hadde melkeproteinintoleranse og gikk heller ikke nok opp i vekt. Da hun noen år senere fikk tvillinger, ble det nesten mer amming enn ønsket. Nå er hun ammehjelper og gir andre råd.

– Amming er utvilsomt bra når det går greit og du ikke må kjempe for mye. For mange sitter det dypt inne å gi opp. Det merket jeg selv da jeg fikk mitt første barn og ammingen etter hvert ble en kamp. Om jeg spiste noe med melk i, fikk han vondt i magen. Jeg holdt det delvis gående til han var sju måneder, da gikk vi helt over til flaske med en type allergierstatning, forteller Helene Bratlie Opstad.

Det var i denne perioden hun gjorde seg kjent med hva og hvem Ammehjelpen er. Hun leste rådene hun fant på nettet og sendte noen spørsmål på epost. Andre velger telefon, men hun syntes det var litt skummelt å ringe en total fremmed å spørre om slike, litt personlige ting, så for henne var epost en fin løsning. I dag finnes det i tillegg en facebookgruppe.

 

Tvillinger

Da sønnen Leander (7) nærmet seg fem år, ble tvillingdøtrene Olivia og Sofie (2) født. Det var et tøft svangerskap, der hun var innlagt store deler av tiden. Jentene ble født premature i uke 33+4. Både på grunn av den tidlige fødselen og problemene hun hadde hatt sist, var Helene forberedt på at det kanskje ikke ville fungere å amme i det hele tatt denne gangen.

– Jeg hadde kjøpt inn 30 flasker og var godt forberedt. Jeg pumpet meg de første dagene på sykehuset mens jentene fikk sonde. Selv om de var premature fungerte de imidlertid nesten som barn født til termin, så de ble kvitt sonden etter tre dager og allerede etter en uke kunne vi dra hjem, forteller tvillingmoren.

Det var likevel ikke bare fryd og gammen. Jentene hadde kolikk og hylte til de var ti måneder. Samtidig nektet de å ta flaske. Dermed ble det mye krevende amming og ansvar som falt på Helene alene. I og med at døtrene brukte lang tid på å få i seg nok melk, følte trebarnsmoren at hun satt nærmest standby i den mørke ammekroken på kvelds- og nattestid.

 

Involverte seg

– Ingen får diplom for å fullamme tvillinger i mange måneder. Selv skulle jeg gjerne sett at det ble litt mindre amming, men det er ikke alt du regulerer selv. Jeg fullammet til de var fem måneder og ammer dem fremdeles en gang i døgnet nå som de er to. Nå er det imidlertid ikke noe stress lenger. Det handler mer om å finne en fin måte å avslutte på, sier ammehjelperen.

Det var for øvrig da hun satt så mye i ammekroken at hun begynte å involvere seg i Ammehjelpen og selv ble ammehjelper. Noe måtte hun få tiden til å gå med der hun satt. Etter hvert var hun så inne i dette at hun fant ut at hun like gjerne kunne hjelpe andre. For å bli ammehjelper må du ta en kunnskapsprøve, i tillegg til at du må legge fram noen referanser.

– Ammehjelpen har i dag rundt 140 ammehjelpere. Av disse er vel fem tvillingmødre. For å forstå problemene tvillingmødre sliter med, er du nesten nødt til å ha vært i samme situasjon selv. Hvor tidkrevende amming av to kan være, er det ikke lett for andre å forstå. Du må jobbe veldig for å holde produksjonen oppe og det er for eksempel ikke bare å bytte pupp, om du føler barnet ikke får nok mat. Den har en annen alt forsynt seg av, påpeker Helene.

 

Kan kontakte TFF

De ulike ammehjelperne velger selv hvor tilgjengelige de vil være. Noen kan kontaktes både på epost og telefon, andre bidrar for det meste på den lukkede facebookgruppen med navn Ammehjelpsgruppen. Per i dag har gruppen cirka 11 300 medlemmer og består både av vordende mødre, ammende mødre, godt erfarne mødre og ammehjelpere.

– Jeg er med på å administrere gruppen. Det er såpass tidkrevende at jeg har meldt meg av epost og telefon. Tonen her er veldig god. Du kan stille spørsmål, der andre bidrar med sin erfaring. Samtidig følger vi ammehjelpere med og moderer det som skrives om det er behov. Vi signerer alltid med ammehjelper når det er vi som svarer, forklarer trebarnsmoren.

Selv om Helene for det meste bidrar med råd på facebookgruppen, er det likevel mulig for medlemmer av Tvillingforeldreforeningen å få direkte kontakt med henne eller noen av Ammehjelpens andre tvillingmødre. Daglig leder, Ingun Ulven Lie, har en liste over hvem de er og videreformidler om man tar kontakt på epost: post@tvilling.no eller telefon: 22331422.

 

Nok mat?

Hva er så de vanligste spørsmålene tvillingmødre har når det gjelder amming? Er det noen trend her?

– Det aller vanligste spørsmålet er: "hvordan de skal vite om barna får nok mat". Dette er spesielt for tvillinger. Mødre med ett barn kan ofte bare bruke litt ekstra tid og bytte pupp. Så enkelt er det ikke for tvillingmødre. Svaret på spørsmålet er å følge med på barnas bleier. Er bleiene våte, tyder det på at de får nok mat, forklarer tvillingmoren.

Ammestillinger er også noe som går igjen. Rådet her er å anskaffe en god ammepute og så bare øve seg. Noen trenger hjelp til å legge barna på plass, men da blir det vanskelig når du er alene. Barna tåler at du håndterer dem med en hånd, så ikke vær så redd for det. Får du til å dobbeltamme sparer du mye tid, samtidig som det er bra for melkeproduksjonen og du får synkronisert dem. Alt dette er bra, men strever du, er det kanskje bedre å amme én og én.

– Uansett tror jeg det viktigste rådet til tvillingmødre om amming er å forberede seg på at det vil ta mye tid. Om en nyfødt til termin kanskje kan bruke et kvarter på å få i seg nok melk, kan det med tvillinger, som kanskje i tillegg er litt premature, fort ta en time, påpeker ammehjelperen.

 

Støtte avgjørelsene

Helene Bratlie Opstad vil for øvrig understreke at ammehjelpernes oppgave ikke er å få mødre til å amme lengst mulig, men å gi råd og støtte dem i de avgjørelsene de tar. Blir det for strevsomt slik at man velger å gå over på flaske, da er ikke det noe nederlag. Mange trenger imidlertid å rådføre seg og få en bekreftelse for de valgene de tar.

– Husk også at amming ikke behøver å være enten eller. Kanskje kan du amme to ganger om dagen og gi flaske ellers? Kanskje kan du amme barna annen hver gang? Kanskje velger du å pumpe og så gi morsmelk på flaske? Det gjelder å finne sin egen vei, så er vår oppgave å legge til rette for at nettopp det fungerer, forklarer tvillingmoren.

Her påpeker hun også at det for mange kan hjelpe å få nøstet litt opp i hvorfor det kanskje ikke fungerte. Selv om kroppen er laget for dette, er det en rekke ting som påvirker og kan gjøre ammingen vanskelig, slik som prematuritet, keisersnitt, allergier, lite søvn med mer. Det er aldri selvforskyldt. For mange er det lettere å akseptere situasjonen når de hører dette.

 

Start og nedtrapping

– Det å ha en støttende partner er selvfølgelig også viktig for ammeprosessen. Uten mannen min, som gjorde en solid innsats, hadde det vært enda tøffere. Det er viktig å bruke nettverket du har og senke kravene til husarbeid. Selv takket jeg ja til hjelpen jeg fikk, men skjønner i ettertid at jeg burde skaffet mer avlastning, særlig i forbindelse med husarbeid. En vaskehjelp er ikke en dum investering i en slik periode, fastslår Helene.

  Når det kommer til oppstart av ammingen, er det også lurt å ha et godt filter for hvem du lar komme på besøk i timevis etter at dere har kommet hjem fra barsel. Still gjerne små krav til de besøkende, som "for å holde en tvilling må man sette på en oppvaskmaskin". Dette gjelder egentlig for hele babyperioden med tvillinger, om man setter det på spissen.

Noe annet vi sjelden tenker på, er at det er like viktig å ha en plan for nedtrapping når du skal avslutte ammingen. Dette er også en viktig oppgave for ammehjelperne. Du må ikke stoppe brått, da kan du risikere å sitte igjen med en vond og farlig brystbetennelse.

– Jeg snakket faktisk med to damer på samme dag som begge ble lagt inn med kraftig brystbetennelse etter å ha fått feil råd fra legen. Det kan være farlig. Med gode råd og en god plan unngår du det, fastslår ammehjelperen og tvillingmoren.

 

Fakta Ammehjelpen

• Ammehjelpen har siden 1968 arbeidet for å verne og fremme amming. Målet er at mødre skal få all den hjelp og støtte de trenger til å amme så lenge de selv ønsker, til beste for barnas og mødrenes helse og samfunnet for øvrig.

• Ammehjelpen er en partipolitisk uavhengig frivillig humanitær organisasjon. Gjennom mor-til-mor-kontakt gir de gratis råd og støtte til ammende mødre. Ammehjelpen verner og fremmer også amming gjennom å påvirke rammebetingelser, holdninger og kunnskap om amming nasjonalt og internasjonalt.

• Ammehjelpere er tilgjengelige utenom helsestasjoners åpningstider, og er et supplement til det offentlige tilbudet på helsestasjoner og ammepoliklinikker. Nasjonal kompetansetjeneste for amming er en viktig samarbeidspartner.

En Ammehjelper er en kvinne som selv har ammet sine barn, og som har dokumentert gode kunnskaper om amming gjennom Ammehjelpens egne godkjenningsrutiner. Disse kvinnene stiller sin tid til disposisjon for mødre som trenger støtte og veiledning i ammeperioden.

• Organisasjonen har i dag cirka 140 frivillige Ammehjelpere (rådgivere).

Kilde: Ammehjelpen.no

 

PS: Vil du være sikker på at du får snakke med en ammehjelper som selv er tvillingmor, ta kontakt med TFF på post@tvilling.no eller telefon 22331422 – så videreformidler vi kontakt.